Piet Barol

 

Jag läser oftast en bok medan jag sitter i en spårvagn. Och för tillfället håller jag på med en lite sådär snuskig bok. Yes, I admit. Boken heter "History of a Pleasure seeker" och den är skriven av Richard Mason. Bokens händelser utspelar sig i Amsterdam och det är år 1907. Det handlar om en ung och smart man, Piet Barol, som börjar jobba för en rik familj:

"As tutor to the son of Europe´s wealthiest hotelier, he learns the intimate secrets of a glittering family - and changes it for ever".

 

 

 

 

Denhär morgonen satt jag i spårvagnen och stanna upp med läsandet och tänkte hemligt för mig själv "Då ni bara visste vad jag läser...". För morgonens lässtund innehöll bland annat följande:

"Then nothing mattered any longer. They threw themselves into one another, kissing and cluthing and fucking. A wild delirium took hold of them; lifted them up, caressed them, goaded them. Jacobina´s climax unfurled and billowed, hurtled her into the air: only to catch her again on a zephyr breeze".

Så ja, snuks. Men inte bara det. Författaren har lyckats skapa en historia med karraktär, detaljer och shimmer. Ifall du gillar till exempel filmer i stil med Pride & Prejudics så kommer du antagligen även att gilla denna bok. En bok med korsett, breda klänningar, konjak och hemligheter.

Jag har 90 sidor kvar. Efter det kommer jag helt säkert att sakna Mr Piet Barol.

11.07.2014 kl. 13:44

Vackra människor

 

Har nu läst Peppes bok "Vackra människor" och gett den vidare. För man skall ju dela med sig av goda ting. Istället för att jag skriver en slarvig recension så tycker jag att ni kan läsa Tubbs fina. Klick.

Här för några dagar sedan gick jag in i en matbutik, kolla omkring och så såg jag en mörhårig man med lite lockig hår. Min först tanke var:

"Johannes!".

Ja, jag tänkte på en av Peppes karaktärer i boken "Vackra människor". Ibland kan en bok fånga en så att man för en specifik tid till och med lever i den. Så gick det för mig. Kanske du är näst?

04.07.2014 kl. 11:12

Read me

 

Ifall man skall tolka alla singlarer rätt så torde min juli och augusti vara bok månader. Fick nämligen igår en hel påse med böcker och cirka tre timmar innan gick jag via Akademen och kunde inte låta bli att köpa två pockets (stor rea pågång, gå dit!). Och så håller jag som bäst på att, tyvärr nog i mycket slö takt, läsa tre andra böcker*.

May the book neird in me be strong.

 

 

* Bland annat Peppes nyaste.

25.06.2014 kl. 10:43

Detdär med att be om hjälp

 

Som jag meddela här tidigare, så håller jag på och läsa boken "Konsten att vara snäll" skriven av Stefan Einhorn. På sid 33 skriver han om detdär med att hjälpa andra och detdär med att be om hjälp. Han hade en fin tanke som jag vill dela med er:

"Medmänniskor. Som vi kan använda oss av för att få råd och som bollplank. Detta är tyvärr en dåligt utnyttjande resurs i vårt samhälle, eftersom det finns en spridd uppfatnning om att man skall lara sig själva och inte besvära andra. Det är naturligtvis ett tankefel, eftersom båda vinner när en frågar till råds. Den som frågar får råd och en möjlighet att ventilera sina tankar med en medmänniska. Den som blir tillfrågad brukat i regel känna sig  hedrad över detta och får i sin tur en möjlighet att växa och utvecklas i tankeutbytet med en annan människa. Att fråga någon till råds är att visa att vi litar på och har förtroende för vår medmänniska. Att fråga om råd blir därmed en form av gåva".

En gåva. Det tycker jag är något som vi skall komma ihåg då vi sitter där hemma och tänker "JAG behöver inte hjälp. JAG klarar mig nog".

24.10.2013 kl. 08:56

Baddaren

 

I början av sommaren meddela Sylvia att hon tar en paus från bloggandet och njuter av sommaren, livet. Jag kommentera att det är ok ifall hon ger mig en bok tips. Då kanske klarar jag pausen. Och snäll som hon var (är antagligen ännu också)  så tipsa hon om boken "Baddaren" skriven av Emma Hamberg.

Baddaren berättar om skulptören Pelle och vilsna Maja. Om en fin ö med en gammal slott. Om en spontan simskola. Om en ung Alex, en sorgsen Karin och om en blyg, men stor Jens. Och så träffar vi också duktiga Josefin. Boken är en berättelse om känslor, misstag, möjligheter, inspiration, sorg, alkohol och lust. Tårar och skratt.

Denhär boken berättar hemligheter.

Sid 368:

"Maja står i sitt öppna sovrumsfönster och blickar ut över Vänerns nattstilla vatten. Backen ner mot bryggan är helt lila av vildvuxen lavendel som är totalt omöjlig att tygla, den bara växer oxh sprider sig helt hämningslöst. Maja har alltid älskat den där njutningslysta lavendeln. Nere i vattenbrynet står Björnen och väntar på att någon ska hämta honom. Precis som Maja har gjort så länge. hon har hela tiden väntat på att någon skall rädda henne. I smältvatten och sommartorka har hon och Björnen väntat. Men bra kvinna räddar sig själv. Slänger sin egen hårfläta ut från tornet, klättrar ner längs flätan, klipper av flätan och dansar vidare i livet".

En sommarbok, det är vad det är.

24.07.2013 kl. 13:12

Tog vara på en tips och nu ger jag den vidare

 

Här för en tid sedan tipsa Heidi - bloggaren om boken Hey Dolly, skriven av Amanda Svensson. Jag tog vara på denna bok tips och handla Dolly-boken. Det kändes som att jag skulle gilla den. Nu efter att jag har läst boken kan jag säga bland annat detta:

Hey Dolly är en kort berättelse med 157 sidor och flera starka ord. Sådär rakt på sak. Berättelsen simmar i en värld där verkligheten känns lite som en "Alice In Wonderland" - värld kombinerad med en nattklubb och nattliga drömmar. Och rök, absolut rök. Did it really happen or not?

Men ja, jag gillar Svenssons stil att skriva. Det är som en rock sång.

 

Här lite favoriter från boken:

"Dolly, en sak har jag lärt mej den senaste tiden som jag vill att du ska veta. Med Lise, menar jag. Hon var full av en jävla massa skit, men hon sade en ganska smart grej en gång faktist.

...

...jo, hon brukade säja att det är fan så viktigt att man hittar något eget. Man kan liksom vara hur trygg som helst med sitt liv och sina vänner och skit, men vet man inte var man har sej själv, vad som finns allra längst in i en och som kommer finnas kvar i en oavsett om man förlorar allt annat, alla sina åsikter och skivor och tjejer, det där måste man veta vad det är om man ska kunna bli lycklig och så. Låter som en pundgrej va, men det år så Dolly. Det är fanimej så".

och (K-16?):

Så här ligger det till: Jag föddes för att stå rakryggad i en cocktailklänning med de största diamanterna runt min hals. Inte för att stå naken med skrungliga fingrar och tår i ett badrum som luktar kattbajs. Jag föddes för att snorta kokain i världens alla glittrande huvudstäder och gifta mej i Las Vegas. Jag föddes för att vara groupie på amerikanska rockklubbar eller bli seriemördare. Allt som är dekadent eller glänsande eller farligt eller spännande skapades för mej men här står jag med en pojkvän som ett år efter studenten fortfarande bor hemma och vars defination av lyx och äventyr är en Statoil-cigarr på nyårsafton. Som inte kan låtsas och som dessutom är känslig och konstnärlig och fin kille som man inte har rätt att klaga på. Ja, jag är jävligt otillfredställd och det är ett begär mycket större än vad som kan släckas av två fingrar i framstjärten. Förlåt, fittan".

Som jag skrev, rakt på sak.

Läs den ifall du gillar att dansa med ord.

(bild via adlibris.fi)

11.07.2013 kl. 10:09

(Sidhuvudfoto av Frida Lönnroos)

Tvåspråkig, över 30 år gammal dam som bor i Helsingfors. Singel. Heidi heter jag. Pratar mer finska än svenska (och tänker nästan allt på engelska) så ni kan förvänta er många skrivfel. That`s life, better get used to it. Funderar ofta på livet. Strävar till att vara snäll, men ändå modig. Skriver främst om this wonderland we live in, med tankar hit och dit. Fotograferar gärna och spelar då och då poker. Jobbar med försäljning, produktutveckling och marknadsföring. Och så är jag en HSP - människa (Highly Sensitive Person).

ratata_wonderland@yahoo.com

Bilder får ej kopieras utan mitt tillstånd!
Kuvien luvatta kopioiminen kielletty!
Do not copy any pictures without my permission!

 

Inte skyldig nån nåt

Ajatuksia - Tankar

La Linda

Hanoscha

Pia På Kontoret

Att vara någons fru

Sylvia

Lyckolabbet

You won me over in no time at all

Elsa

Just Another Fucking Blog

Lilla My

Onekligen

My Idea Of Beautiful

Smäm

Nio till Fem

Liljali

Helleke

Killing Zoe Again

HobbyFotografen

Hietanen

Tubbs

Hannah Norrena

Malenami

Catten

Catariina

Smilla

Peppe

Karkki

Design by Mel

Nina Åkestam

Fredrik Backman

Louise

Fridas Djurblogg

Satumainen

Hedspin

Cinderalley

Elin

Östermyran

Heidi Susanna

Retrolover

Michaela

Pamppoo

Sofie