Safety net

 

Gårdagens "I am dizzy" - episod fick mig att sitta ner och fundera på dethär med att vara singel och vad ifall något händer åt mig då jag är ensam. Då du är ensam. Hur länge tar det för någon innan vi blir saknade? Innan någon frågar efter oss? Timmar? Dagar? Veckor?

När man har en partner, en familj, så finns det alltid någon som saknar efter dig. Någon som undrar var du är. En safety net. Som singel krävs det att man skapar en sådan. Din nät är dina nära vänner, dina föräldrar/syskon, arbetsgivare/kollegor eller kanske till och med grannen. But be sure you have one. För som sakt, man vet aldrig vad som kan hända åt en. Jag skall komma ihåg dethär även när jag är gråhårig och utan tänder. En safety net slash action plan. Men vem vet, kanske då jag är gråhårig så har vi alla någon typ av healthy chip under huden som håller koll på våra organer. Som tjutar till då något håller på att krascha. Som meddelar genast dina närmaste vad som händer, som ringer upp en ambulans och håller dig varm/kall i en magisk, floathing bubbla.

Vi får se.

 

 

10.06.2014 kl. 19:10

Now - board, la la la

 

Jag sover oftast mycket bra. Stress och sådant brukar inte störa min sömn. Men inatt vakna jag cirka klo 3.30 och så låg jag i min säng följande två timmar, rulla från en sida till den andra,  och grubbla om allt. A-l-l-t.

Varför?

Jag tror att det berodde på min visionbord. Jag gjorde nämligen en liten en. Klippte och klistra. Sedan satt jag där och såg på allt det fina som jag i-n-t-e har, samtidigt som jag också fundera på att jag skulle behöva en större "karta", more space. In that moment så kändes min "klippa-och-klistra" tavla helt ok. Fin. Som en liten  "the best is yet to come" - mantra. Men tydligen fick det mig också att inse allt det som jag faktist inte har som en snart 33 år gammal brud.

And this made me wake up, in the middle of night, med en mycket tung hjärta.

What if?

Det eka i min lilla huvud.

Efter två timmars angst satt jag upp i min säng och sade med hög röst, åt mig själv:

"Nu slutar du! Det finns ingenting som du kan göra precis nu, i denna stund. Du är frisk, en bra person och du har en tak över huvudet. Lugn. Sov nu".

Och så blev det morgon. Med ljus. Och kaffe.

Jag tror min hjärta egentligen behöver en "now" - board. För att framhäva det som jag har redan upplevt. För att öppna ögonen för allt det som finns redan här, nu. För att tacka.

 

 

E-l-l-e-r så skippar jag allt som har med klippa-klistra att göra och tänker på något helt annat. Butterflies, unicorns, little birds, kitties.

*håller för öronen och sjunger*

"la, la, la, la, la, la ,la,la, la, la, la, la, la, la".

16.04.2014 kl. 13:54

Den som du lever med varje dag

 

Fina Anne skriver om "beach 2014".

"Det enda som funkar i längden är att sakta men säkert göra små livstilsförändringar. Man kan lägga till lite mera hälsosam mat, man kan lägga till lite motion. Man kan kanske börja gräva i sitt inre och kolla vad det egentligen är som skaver".

"Men låt mig nu ännu en gång påminna oss om att ifall vi inte är överviktiga så finns det INGEN orsak att försöka gå ned i vikt".

Extra apploder för nedan:

"Att känna skuld och skam över något man ätit är verkligen sjukligt. Skuld kan du känna om du mördat någon, inte för att du ätit några bullar och inte kommer in i byxorna. Kom ihåg det!"

 

Att leva hälsosamt innebär inte bara det att man äter måttligt, favoriserar hälsomsam mat och motionerar. Det innebär också det att man är snäll åt en själv, att man älskar sig själv. För personen som du ser i spegeln är den som du lever med varje dag. Så snälla, bli sams och njut lite.

Think of it like a parförhållande. Skulle du prata åt din älskade, din bästa vän, din syster/bror, din barn så som du pratar med en själv? Skulle du straffa hen så som du straffar dig själv? Inte? Then why do it to yourself?  Du är din bästa vän.

26.03.2014 kl. 09:04

Lite kärlek åt everyone

 

Innan jag åkte på semester så notera jag att Anne skrev om "nätkärlek". What a cute och fin idé. Tog tag i projektet och till min glädje fick jag också, såhär efter en solig semester, notera att även jag hade fått en fin, hemlig meddelande. Det värmer, it really does. Så tack till min hemliga vän. Du är fin.

24.03.2014 kl. 10:18

First Kiss

 

Denhär är så söt att det pirrar i magen när man tittar på den.

 

11.03.2014 kl. 15:21

Komplimanger och fantasi

 

Har funderat lite på detdär med att säga åt folk att man gillar dem, att man tycker att de är söta, att de är fina. Ja, jag har funderat på hur det ibland känns som att folk är så blyga. Att det där med att säga någt fint känns så stort. Att man typ gör bort sig om man säger spontant åt en främmande människa:

"Du är fin".

Så är det ju inte. Jag vågar påstå att genuina komplimager värmer alltid och att det är bara frågan om lite mod, att man vågar öppna sig. Att man vågar sprida lite värme omkring sig. Men ja, this is no new news, men kanske ändå något som är bra att bli påmind om. Jag till exempel twittra på söndag att jag såg x3m Petski och att jag tycker att han är söt. Ingen har arrestera mig än.

Och sedan har jag funderat på detdär med imagination. Det vill säga, hur vår fantasi kan skapa en helt ege värld runtomkring oss och hur ens fantasi är så stark. Och beroende på ens sinnestämning så blir ens värld, med hjälp fantasin, en god eller dålig plats att bo i.

Kanske jag försöker säga att var och en har mycket mer makt än vad man kanske först inser. För en själv och andra.

Imagine that.

 

05.03.2014 kl. 10:32

I think we all needa kiss like that

 

Dagens bästa kyss

klick!

 

Vi tackar Sandra för tipset (again).

 

24.02.2014 kl. 10:28

Sååå mjuka och fina

 

Dagens bästa attityd finns här.

30.01.2014 kl. 09:41

Låt he fara bara

 

Jag kolla igår på En kväll med Anne och Hannah.  Och vet ni. Jag gilla starkt deras "låt he fara bara" - uppmaning. Och tack vare dem tänker jag nu göra ett och annat och låt he fara bara. För precis som Hannah sade (nu blir det säkert inte ordagrant rätt, men något i stil med):

" Man kan inte förvänta sig att saker skall ändras ifall man inte gör något olikt".

Så självklart, men ibland måste man få höra det av någon annan.

År 2013 har varit lite av en "det här känns inte rätt" - år.

God dammit.

Det skall kännas rätt. Så då får man  pröva dethär och detdär tills det känns så.

"Låt he fara bara" får vara min mantra för år 2014.

05.11.2013 kl. 15:53

Nånannanismen och offermentaliteten

 

Och så har jag igen lärt mig något nytt. Nämligen boken "Konsten att vara snäll" / Stefan Einhorn introducera mig till uttrycket "Nånannanismen". Nånannanismen är ett uttryck för att beteckna inställningen att någon annan skall ta itu med ens problem. Eller som Einhort skriver:

" ...är ett speciellt uttryck för obenägenheten att utföra en god gärning. Den innebär att man säger till sig själv "Det här är inte mitt ansvar. Det är någon annans ansvar".

Einhort skriver i sin bok att det har gjorts undersökningar som visar att ens benägenhet att hjälpa minskar i relation till hur många andra som finns på plats som tänkbara hjälpare. "It is not my problem, it is yours". I boken, på sid 92-93 finns en hemsk exempel på detta.

Jag har själv också upplevt Nånannanismen (det har vi säkert alla). Skrev om det i min blogg för cirka en år eller så. Det var dendär händelsen med en spårvagn, en lullig alkoholiserad man, jag och så flera andra passagerare. Hur denhär lulliga mannen kom in, hur han föll då spårvagnen starta. Hur jag skydda hans huvud så att han inte skulle slå den i golvet. Hur jag, cirka 60 kg dam, tog tag i en cirka 80 kg man och försökte mitt bästa för att få honom att stå på sina ben. Hur ingen i spårvagnen kom och hjäpa oss INNAN jag med hög röst fråga "kommer ingen och hjälpa mig?".

Einhort skriver:

"Nånannanismen är en farlig motkraft, eftersom den får som konsekvens att människor agerar som om de har ett mindre ansvar än alla andra. Så är det nu inte - vi har alla ett ansvar att vara medmänniskor och finnas för våra nästa. Och om vi inte inser detta kan resultatet bli att ingen tar det ansvar som hade kunnat rädda en medmänniska".

Och sedan detdär med offermentaliteten (sid 90). "Situationen är hemsk, men det finns inget jag kan göra åt den. Jag är maktklös".

Einhort skiver:

"Hur ofta intalar vi oss inte att vi är hjälplösa offer. Att det inte finns något vi kan göra åt en situation.Ursäkterna för att vi inte kan göra något är många. Men sanningen är att vi är inga hjälplösa offer. Vi kan alla bidra till en bättre värld".

Jag satt och prata med en bekant. Hen berätta att hen hade fått en könsjukdom. Hen satt där och prata elakt om sin kortvariga partner. När jag då fråga "har ni pratat om det? Har du meddelat din partner?". Och när jag får som svar "Jag tänker aldrig mer prata med hen". Och jag som då säger "Men tänkt om hen inte vet att hen är smittad? Det är ju din ansvar att meddela?" Och så får jag som svar "Nej då". Och så sitter man där och försöker få människan att förstå att visst är det DIN ansvar. För det första kan det vara att din partner inte vet att hen bär på något och för det andra, ifall hen vet så får du lov att säga att det skall bli stop på det och att hen skall ta han om sig själv. Du vill ju inte att dethär skall hända åt någon annan?

Så detdär med Nånannanismen och offermentalitet. Inte alls trevliga spöken. Det behövs nog en liten Ghostbuster i alla av oss, så att vi får denhär bollen att bli en lite trevliga värld att bo i.

 

29.10.2013 kl. 12:28

How to care for extroverts/introverts

 

Petra Sievinen (@petrasi) publicera denhär bilden i twitter och jag tycker att det är bara rätt att alla andra gör det också.

24.10.2013 kl. 13:14

Detdär med att be om hjälp

 

Som jag meddela här tidigare, så håller jag på och läsa boken "Konsten att vara snäll" skriven av Stefan Einhorn. På sid 33 skriver han om detdär med att hjälpa andra och detdär med att be om hjälp. Han hade en fin tanke som jag vill dela med er:

"Medmänniskor. Som vi kan använda oss av för att få råd och som bollplank. Detta är tyvärr en dåligt utnyttjande resurs i vårt samhälle, eftersom det finns en spridd uppfatnning om att man skall lara sig själva och inte besvära andra. Det är naturligtvis ett tankefel, eftersom båda vinner när en frågar till råds. Den som frågar får råd och en möjlighet att ventilera sina tankar med en medmänniska. Den som blir tillfrågad brukat i regel känna sig  hedrad över detta och får i sin tur en möjlighet att växa och utvecklas i tankeutbytet med en annan människa. Att fråga någon till råds är att visa att vi litar på och har förtroende för vår medmänniska. Att fråga om råd blir därmed en form av gåva".

En gåva. Det tycker jag är något som vi skall komma ihåg då vi sitter där hemma och tänker "JAG behöver inte hjälp. JAG klarar mig nog".

24.10.2013 kl. 08:56

Att stiga av tåget


Jag har haft en underlig hörst. It has been a busy one. Och jag är inte den som springer hit och dit. Nej. Jag är den som går lugnt, funderar, kollar omkring mig, andas.

Bör hitta tillbaka till det tempot. För där är det bra att vara. Så jag bestämde mig för att bland annat skippa spanskakursen som jag börja tidigare i september.

Kursen kändes inte bra. Det var grått, angstig, trög.

Till en början tänkte jag:


"Men Heidi. Du har betalat för kursen. Du vill lära dig spanska. Du är här och nu. Tsemppa på nu då".

Men sedan uppenbara sig en till tanke som sade snällt:

"Heidi. Hör här. Visst, du gjorde ett val, ett försök. Men om du nu sitter här och känner dig angstig,  för en f-r-i-v-i-l-l-i-g kurs. Ja, då är det antagligen not the right time, place eller kurs? Det är du som är ansvarig för dig själv och hur du känner dig. Så ifall dethär inte känns bra så då är det kanske bäst att inse det, godkänna det och let it go".

Jaha. Eller ja, så är det ju. Vi stiger av tåget. Det var ändå en rea biljett som jag hade köpt.

 

15.10.2013 kl. 13:51

Det blommar

 

I helg kom en kvinna fram till mig och sade:

"Alltså, jag måste bara få säga att shit så du är sexy! Jag såg då du kom in och jag var bara som att vem är du och då bestämde jag mig att jag måst komma fram och säga hur bra du ser ut".

Innan jag han säga så mycke så fortsatte hon med att säga:

"Alltså jag är inte lesbisk, men det är nästan så att man kunde fundera på det".

Såhär i Vasa.

Men alltså. Sådär borde vi ju alla hålla på med. Man or woman. Liksom säga till ifall det känns sådär starkt. Mera öppenhet. Mera komplimanger. Mera detdär med att stöda varandra. Att vara glad för varan och att faktist säga det som man funderar på.

September has turned out to be a good month. Och så har vi ju ännu 8 dagar kvar. Mycket hinner ännu hända. Som till exempel det att jag nästa söndag åker till Rhodos. Yes baby.

Det blommar. Mera vatten bara.

22.09.2013 kl. 21:42

En måste skall flytta ut

 

Jag har noterat att jag ganska så ofta använder ordet "måste".

Jag måste göra dethär...Jag måste sluta med dethär....jag måste..

Well, you get the idea.

Jag vet inte på dig, men för mig låter ordet "måste" ganska så negativ. Det är en tung ord. It wants to drag you down.

Så jag tänkte att jag skall sluta med det. För egentligen finns det ganska så få saker som kräver en "måste". Så "måste" få flytta ut nu. Istället säger vi hej åt:

 

Jag borde (inte alls så illa)

Jag vill

Jag kunde

Jag kommer att

Jag väljer att

 

Det känns redan bättre.

26.08.2013 kl. 18:44

(Sidhuvudfoto av Frida Lönnroos)

Tvåspråkig, över 30 år gammal dam som bor i Helsingfors. Singel. Heidi heter jag. Pratar mer finska än svenska (och tänker nästan allt på engelska) så ni kan förvänta er många skrivfel. That`s life, better get used to it. Funderar ofta på livet. Strävar till att vara snäll, men ändå modig. Skriver främst om this wonderland we live in, med tankar hit och dit. Fotograferar gärna och spelar då och då poker. Jobbar med försäljning, produktutveckling och marknadsföring. Och så är jag en HSP - människa (Highly Sensitive Person).

ratata_wonderland@yahoo.com

Bilder får ej kopieras utan mitt tillstånd!
Kuvien luvatta kopioiminen kielletty!
Do not copy any pictures without my permission!

 

Inte skyldig nån nåt

Ajatuksia - Tankar

La Linda

Hanoscha

Pia På Kontoret

Att vara någons fru

Sylvia

Lyckolabbet

You won me over in no time at all

Elsa

Just Another Fucking Blog

Lilla My

Onekligen

My Idea Of Beautiful

Smäm

Nio till Fem

Liljali

Helleke

Killing Zoe Again

HobbyFotografen

Hietanen

Tubbs

Hannah Norrena

Malenami

Catten

Catariina

Smilla

Peppe

Karkki

Design by Mel

Nina Åkestam

Fredrik Backman

Louise

Fridas Djurblogg

Satumainen

Hedspin

Cinderalley

Elin

Östermyran

Heidi Susanna

Retrolover

Michaela

Pamppoo

Sofie